Σύντομο Ιστορικό
 
Η ΕΤΜΑ ιδρύθηκε το 1922 σαν Ετερόρρυθμη Εταιρεία και από το 1925 μετετράπη σε Ανώνυμη Εταιρεία, και λειτουργεί από το 1928 στην περιοχή του Βοτανικού, οδός Αγίας ‘Αννης, στον χώρο όπου δραστηριοποιείται και σήμερα.

Το 1938 οι μετοχές της ΕΤΜΑ εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ακολουθεί ραγδαία ανάπτυξη, καθώς η ΕΤΜΑ εγκαθιστά με ταχύτατο ρυθμό νέες μηχανές κλωστοποίησης τεχνητής μετάξης, τις οποίες έχει βελτιώσει και εκσυγχρονίσει και σήμερα διατηρεί διεθνώς το αποκλειστικό προνόμιο κατασκευής τους.

Συγχρόνως ο όμιλος ιδρύει και εισάγει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών την Εμπορική Εταιρεία ΝΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και το 1967 η ΕΤΜΑ, εκδίδει και εισάγει γιά πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου.

Το 1969, η ΕΤΜΑ εγκαθιστά μονάδα συνθετικών νημάτων, σε συνεργασία με την Φινλαδική Kerilon, την θυγατρική ΕΛΛΑΤΕΞ για επεξεργασία (ελαστικοποίηση και βαφή) πολυεστερικών & πολυαμιδικών -νάϋλον- νημάτων.

Το 1972, η ΕΤΜΑ εξαγοράζει την συμμετοχή των αλλοδαπών συνεταίρων της και απομένει ο αποκλειστικός μέτοχος της ΕΛΛΑΤΕΞ και στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο 'Ομιλος καθετοποιεί περαιτέρω τις δραστηριότητές του στα συνθετικά νήματα, με νέα θυγατρική, την ΠΟΛΥΕΤΜΑ, για τον πολυμερισμό και την παραγωγή πολυεστερικών ινών που διατίθενται εν μέρει στην ΕΛΛΑΤΕΞ.

Το 1996 η θυγατρική Εταιρεία ΕΛΛΑΤΕΞ εισέρχεται στη παράλληλη αγορά του ΧΑΑ και το 2000 συγχωνεύεται με την ΠΟΛΥΕΤΜΑ, με απορρόφηση της δεύτερης. Το 1996 η ΕΛΛΑΤΕΞ αγοράζει την Γαλλική εμπορική Εταιρεία RONALTEX, η οποία αναλαμβάνει την προώθηση και των εξαγωγών του Ομίλου στην Γαλλία και τις γειτονικές χώρες.

Το 1999, η ΕΤΜΑ πωλεί την συμμετοχή της στην θυγατρική της Εταιρεία ΝΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2000, η Διοίκηση της Εταιρείας, διέγνωσε τις δυσκολίες (κυρίως κοστολογικές) παραγωγής νήματος τεχνητής μέταξας και αποφάσισε την διακοπή της παραγωγής του νήματος αυτού.

Τον Μάρτιο του 2001, υπεγράφησαν στο Harbin της επαρχίας Heilongjiang της Κίνας μεταξύ της ΕΤΜΑ και της κινεζικής εταιρείας παραγωγής συνθετικών ινών Heilongjiang Longdi Company Ltd που ανήκει στον όμιλο Heilongjiang Longdi Group Corp., συμφωνίες για την ίδρυση δύο μικτών Ελληνοκινεζικών Εταιρειών με σκοπό την παραγωγή συνεχών νημάτων ραιγιόν (βισκόζης), συνολικής παραγωγής 6.000 τόννων ετησίως. Τα ονόματα των δύο εταιρειών είναι : HEILONGJIANG ETMA Chemical Fibre Co., Ltd και HEILONGJIANG LONGMA Chemical Fibre Co., Ltd.

Το συνολικό ύψος της επενδύσεως είναι 60 περίπου εκατομμύρια δολλάρια και το ύψος των εταιρικών κεφαλαίων περίπου 54 εκατομμύρια δολλάρια. Η ΕΤΜΑ έχει και στις δύο νεοϊδρυθείσες Εταιρείες συμμετοχή στο κεφάλαιο 51% και η κινεζική εταιρεία ποσοστό 49%. Η συνολική συμμετοχή της ΕΤΜΑ στο κεφάλαιο και των δύο εταιρειών αποτιμάται σε 27.448.200 $ USA.
 

 Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

 

 

 

Home | Group Profile | E T M A | Hellatex | News | Contact Us
© Copyright 2002 ETMA GROUP Created, maintained and hosted by Worldsites.
This site is optimized for
Netscape 4 and Internet Explorer 5 or higher. Please download an upgraded version now.